Onlinejoogaa kotona – suosikkijoogani Youtubessa

Online-joogaa-kotona-youtuben-parhaat-joogavideot

Jooga on suosikkilajini, kun pitää treenata kotona. Nyt kun monet liikuntapaikat ovat taas koronan takia kiinni, on monien meistä pitänyt keksiä jotakin kuntosalilla treenaamisen tilalle. Itselleni onlinejooga on tuntunut mielekkäältä vaihtoehdolta, sillä netistä löytyy pilvin pimein hyviä joogavideoita eikä joogaan tarvitse oikeastaan muita varusteita kuin joogamaton. Itse asiassa oma mattoni on vain joku ihan perus Casallin jumppamatto, mutta se on ainakin omiin tarpeisiini tällä hetkellä ihan riittävä.

Oma joogahistoriani alkoi hotjoogasta, jota kokeilin muutama vuosi sitten ensimmäisen kerran. Hotjoogassa olen käynyt satunnaisesti muutamia kertoja, mutta edellisestä kerrasta taitaa olla jo ainakin pari vuotta aikaa. Sittemmin olen siirtynyt joogamaan kotona omassa olohuoneessani. Ainiin, kävin kyllä testaamassa ilmajoogaa viime kesänä, sekin oli ihan hauskaa!

Parasta koti- ja onlinejoogassa on se, että voi joogata juuri silloin, kun omiin aikatauluihin sopii, ja tehdä juuri sellaisen joogan, kuin sinä päivänä hyvältä tuntuu. Huono puoli on tietysti se, ettei kukaan ole korjaamassa, jos teet jotain väärin, mutta ehkei mitään kovin pahaa silti tapahdu, jos ei yritä omaan tasoonsa ja osaamiseensa nähden liian vaikeita juttuja.

Hyvä onlinejooga haussa?

Aloin joogata ensimmäisen kerran säännöllisesti viime keväänä, ja tuolloin alkuun pääsemiseksi oli ensin löydettävä hyvä joogavideo. Pienen googlailun jälkeen jossain blogissa vinkattiin Youtubesta löytyvästä Yoga with Adriene ‑kanavasta, ja menin tutkimaan, millaisia joogavideoita kanavalla on. Sen jälkeen en ole paljon muita joogia tehnytkään.

Miksi juuri tästä tuli suosikkini? Tykkään tavasta, jolla Adriene ohjaa joogaa – hän osaa todella hyvin selittää ja kuvailla asennot, ja mihin kehonosaan tulisi kussakin asennossa keskittyä (etenkin tällaiselle aloittelijalle siitä on tosi iso apu). Lisäksi keskeistä on Adrienen filosofia ”find what feels good” eli joogaa tehdään itseä ja omaa kehoa kuunnellen. Vähänkään haastavampiin liikkeisiin annetaan aina myös helpompia vaihtoehtoja ja huomioidaan, että kaikki eivät taivu samalla tavalla (ilahduttaa kankeaa ihmistä). Ja esiintyyhän videoilla usein myös Adrienen mahtava ja söpö Benji-koira!

Kanavalla on todellakin paljon joogavideoita, joista valita. Suurin osa videoista on pituudeltaan ehkä jotakin 20 ja 40 minuutin väliltä. Välillä olen tehnyt peräkkäin vaikka pari lyhyempää joogaa, joinain päivinä vain 10 minuuttiakin on sopivasti. Keväästä alkaen olen joogannut ehkä keskimäärin 2–3 kertaa viikossa. Olen kuitenkin jo pidempään miettinyt, että olisi ihana tehdä joogasta jokapäiväinen rutiini. Että tekisi edes 5–10 minuutin joogan joka päivä. Tai jonkun ihanan iltajoogan ennen nukkumaanmenoa.

Uusi vuosi tuntuu aina jotenkin otolliselta hetkeltä tehdä muutoksia (vaikka oikeasti muutoksia voi ja kannattaa tehdä kyllä pitkin vuotta eikä odottaa seuraavaa maanantaita tai ensi vuotta…), ja juuri sopivasti Yoga with Adriene -kanavalla alkoi vuodenvaihteessa 30 päivän joogasarja Breath. Siinä kanavalla julkaistaan siis joka päivä 30 päivän ajan uusi joogavideo.

Tämä on ollut todella hyvä apu tuomaan joogan osaksi jokaista päivää. On paljon helpompaa rakentaa tällaista rutiinia, kun ei tarvitse muuta kuin kaivaa matto kaapista ja tehdä sen päivän video. Nyt ei tarvitse miettiä, minkä videon tekisi, kun se on valmiiksi päätetty. Tällaisia 30 päivää joogaa -videosarjoja on kanavalla ilmestynyt ennenkin, mutta nyt osallistun ensimmäistä kertaa itse.

Yinjoogaa kotona

Yksi syy, jonka vuoksi poikkean välillä muille joogakanaville, on yinjooga. Yin on vähän niin kuin venyttelyä, ja pitkäkestoiset asennot auttavat kivasti rentoutumaan. Yoga with Adriene ei tarjoa kauheasti yinjoogavideoita, joten yinjoogaa olen tehnyt Yoga with Kassandran videoilla.

Yinjoogaa varten hankin ja sain joululahjaksi kaksi joogablokkia, jotka auttavat rentoutumaan asennoissa, jos itse ei vielä taivu ihan tarpeeksi. Lisäksi olen joissain asennoissa käyttänyt joogavyön (en omista) sijaan jämäkkää jumppakuminauhaa, ja se on toistaiseksi palvellut ihan hyvin. Yoga with Kassandra -kanavalla on kuitenkin myös ilman välineitä tehtäviä yinjoogaharjoituksia, joten ilman blokkeja yms. pärjää myös mainiosti.

Suosikkijoogavideoni Youtubessa

Laitan tähän loppuun vielä pari suosikkijoogavideotani Youtubesta.

Awaken The Artist Within | Yoga With Adriene – kiva 40 minuutin monipuolinen joogaharjoitus, jota olen tehnyt monesti:

Yoga For Relaxation (Yoga With Adriene) – noin puolen tunnin rentouttava jooga, rauhoittaa mieltä ja kehoa:

Yin Yoga Without Props – Full Body Yin Yoga for Beginners (Yoga with Kassandra) – aloittelijan yinjooga, johon et tarvitse muita varusteita kuin maton:

Itse aion tänään tietenkin jatkaa 30 päivän Breath-joogasarjaa – millainenkohan harjoitus tällä kertaa on tiedossa?

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua Youtuben joogavideoviidakossa. Vai joko sinulla on oma suosikki? Vinkkaa kommenteissa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *